Posts

Showing posts from January 1, 2012

10 fakta-fakta asas tentang HIV dan AIDS

Image
Adalah hak anda untuk mengetahui…


1. AIDS disebabkan oleh HIV.
AIDS disebabkan oleh HIV, iaitu virus “human immunodeficiency”, yang merosakkan sistem pertahanan badan. Mereka yang mempunyai AIDS akan menjadi lemah disebabkan oleh badan mereka telah hilang keupayaan untuk menentang semua jenis penyakit. Mereka akhirnya akan meninggal dunia. Tiada penawar bagi HIV.
2 Bermulanya AIDS boleh mengambil masa sehingga sepuluh tahun.
Bermulanya AIDS boleh mengambil masa sehingga sepuluh tahun daripada jangkitan pertama virus HIV. Oleh itu seseorang yang telah dijangkiti HIV mungkin akan kelihatan dan rasa sihat untuk beberapa tahun, tetapi dia masih boleh menjangkiti orang lain dengan virus tersebut. Ubat-ubatan yang terbaru boleh membantu seseorang itu kekal hidup dengan sihat untuk jangkamasa yang lebih lama, tetapi dia masih mempunyai HIV dan masih boleh menjangkiti orang lain.
3 HIV dipindahkan melalui cecair badan yang telah dijangkiti HIV.
HIV dipindahkan melalui pertukaran mana-mana cecair b…

Majlis Perwakilan Kanak-Kanak

Dalam meraikan Tahun 2012. Terimalah Warkah hati ini buat tatapan semua. Semoga sejahtera semuanya dan maju jaya selamanya.
KALAU SAYA KEJAYAAN BERMULA MELALUI KONSEP 3M

Mulakan dengan perkara yang kecil…
Mulakan dengan diri anda…
Mulakan hari ini!...
Kanak-Kanak adalah aset kepada sesebuah masyarakat dan negara. Aset ini harus dijaga dan dididik dengan nilai ilmu dan penghayatan keagamaan agar matlamat menghasilkan masyarakat madani tercapai. Hari ini, pelbagai cabaran dan halangan berada di hadapan kita dalam usaha melahirkan generasi belia dan beliawanis yang soleh dan solehah serta menjaga akhlak, ilmu dan kecemerlangan diri dan akademik.

Firman Allah s.w.t, mafhumnya:

“Serulah (manusia) ke jalan tuhanmu dengan hikmah dan pengajaran yang baik dan berbincanglah dengan mereka dengan cara yang paling baik”
(Surah An-Nahl 16:125)

Sekarang Kembali....

Image
alL the suffering, sadness, misery had I hide fr0m alL ...

fr0m the external, I am a str0ng man indeed...

but, in my heart, 0nly God understands...

I res0lve t0 L0ve just 0ne this time...

~ Alhamdulillah` kerna masih mengizinkan aku bernafas dimuka bumi mu ini..`❤...