Posts

Showing posts from December 6, 2009

Pesanan terbaik dari seorang rakan....‏

Image
Assalamualaikum,
Just wanna share with everyone kisah benar yang saya lalui.

Baru- baru ni ketika saya nak ke Surau berdekatan dgn rumah saya
untuk sembahyang Isyak, seorang pak cik berjanggut putih dan berjubah
putih dari jauh melemparkan senyum kepada saya. Kerana masih ada banyak waktu,
saya tunggu pak cik berjanggut putih tu dan bertongkat yang tidak
saya kenali itu. Timbul di hati saya untuk jalan seiringan ke surau.

Bila beliau hampir pada saya, kami saling memberi salam.
Orangnya sudah berumur. Tiba-tiba, pak cik itu memulakan perbualan.
Beliau cakap dalam bahasa Melayu dan Inggeris yang agak baik.

Beliau cakap semua ayat Quran baik dan penting, tapi ada tiga surah
yang beliau 'pegang' betul-betul, dan beliau nasihatkan saya supaya
pegang betul-betul juga. Beliau juga nasihatkan saya supaya pesan
pada anak-anak supaya pegangnya betul-betul.

Pertama, kata beliau, surah Al-Fatihah. Selain penting untuk sah
sembahyang, ia juga ada doa minta bantuan Tuhan dan mintak tunjukkan jalan yang
be…

KEBAHAGIAAN

Image
..KEBAHAGIAAN itu, menurutku adalah... semacam.....



banyak org mencari KEBAHAGIAAN. yes?.
padahal kebahagiaan itu TAK perlu dicari. kita bisa membuat kebahagiaan dari hal2 kecil di sekitar kita.

dulu, bayangan ku tentang kebahagiaan adalah... KLASIK.
live happily ever after with the i love, have-sex-every- night, have a lotsa
of money, so... simply, without worrying about "money-things" ...
i can have sex every night! can I??? Hahahaha

OK.. meskipun benar!, tapi BUKAN itu sebenernya yg ingin aku sampaikan.

seringkali kebahagiaan tuh DISTANDARISASI… !!!.

selesai kuliah, ….belum bahagia kalo belum kerja. udah kerja, ....belum bahagia kalo belum married

yg terakhir ini bikin pusing!, aku juga sempat stress dulu, teringin
married, tapi MESTI dapet kerja dulu. begitu SUDAH dapat kerja, ehh.., malah TAK jadi married. trus KAPAN bahagianya? JAWAB!!! huhuhuhu

Next question...

nah, sayang kalo aku udah kerja, trus married (tarolah dgn the one i
love, and yes... have-sex-every- night... woohoo..)…