Posts

Showing posts from January 11, 2009

Mengenal peribadi diri anda...

Image
"Cara ini sudah dicuba dan kebenarannya sudah terbukti. Pilihan anda menunjukkan keperibadian anda. Anggap diri anda saat ini sedang memasuki sebuah rumah kecil di tepi sungai di tengah hutan tebal. Setelah Anda buka pintunya dan masuk, didalamnya terdapat:

7 tempat tidur kecil di sebelah kanan di sebelah kiri, terdapat meja makan yang dikelilingi 7 kerusi kecil. Di tengah-tengah meja terdapat sebuah bekas dengan 6 macam buah. Buah-buahan tersebut terdiri daripada:

a. epal
b. pisang
c. jeruk
d. mangga
e. rambutan
f. papaya

Buah manakah yang akan anda pilih? Pilihan anda akan menunjukkan sifat-sifat peribadi anda! Berfikirlah dengan berhati-hati.


Ini dia jawapannya.. .
a. jika anda pilih epal: bererti Anda adalah orang yang suka makan epal


b. jika anda pilih pisang: bererti Anda adalah orang yang suka makan pisang


c. jika anda pilih jeruk: bererti Anda adalah orang yang suka makan jeruk


d. jika anda pilih mangga: bererti Anda adalah orang yang suka makan mangga


e. jika anda pilih rambutan…

Satu Perjalanan Merentas Seribu Sempadan

Sejuta syukur kepada Maha Pengasih, atas segala rahmat-Nya. Salam penuh kasih sayang dengan harapan kita lebih dekat kepada-Nya. Mudah-mudahan apa saja yang kita lakukan tidak akan tergelincir dari landasan, tidak terpesong dari jalan yang telah diberi. Memang mudah memberi alasan, bahawa kita insan nan lemah, serba kekurangan dan sentiasa tidak dapat lari dari kesilapan. Bagaimanapun, kita tentu mengerti antara membiarkan diri tergelincir dengan berusaha mengelak diri dari tergelincir.Jika tidak masakan lahir ungkapan-ungkapan berkias bagi menggambarkan keadaan, bagi menilai situasi sebenar yang berlaku. Jangan bermain dengan api jika takut terbakar. Sifat api itu memang membakar, namun kita inilah yang perlu pandai menggunakan dan mengawal api jika tidak mahu terbakar olehnya.Namun kita ini memang sukar untuk diramal cara pemikirannya, sukar diduga apa yang ada di dalam kepala serta hatinya. Malahan kita juga kadangkala tidak mengerti diri sendiri, apatah lagi ingin memahami orang …