Posts

Showing posts from September 9, 2007

TATACARA MAKAN & MINUM

Image
(^_^) Tips utk jadi org cemerlang - oleh Dr. Fadzilah Kamsah

Sempena bulan posa tok, kelakar lah benda2 bagus. jgn mengumpat, mengeji etc kay. banyak kan bersabar. rehat and beribadah. amalkan benda2 tok kata dr fazilah;

Sebelum tidur, maafkan semua orang tak kira siapa ~ InsyaAllah, Allah lipat gandakan rezeki.

Sebelum tidur, berdoa, depends on apa yg kita hendak ~ sepanjang tidur, otak akan generate all of our wish & InsyaAllah, kita akan work towards it (ada semangat) di keesokan harinya.

Makan buah sebelum breakfast, lunch & dinner ~ ikut Sunnah & dapat pahala & also boleh rujuk kpd pakar pemakanan, vit C dari buah2an yg dimakan selepas breakfast, lunch & dinner yang akan diperolehi adalah approaching 0%.

Jangan minum air semasa sedang makan (breakfast, lunch & dinner). Minum air selepas 15-30 minit selesai makan. Untuk minum, bagi teguk yg pertama sahaja, biarkan air dlm mulut about 10s then baru telan. Teguk kedua & seterusnya boleh minum terus ~ sbb…

Ramadhan

Di kesempatan tok nak ucapkan selamat menyambut bulan posa. moga ceria dan gembira semuanya okay... Banyak benda nak di polah pada Ramadhan taun tok. mun semuanya berjalan lancar I b the happiest person in this world. tunggu n banyakan sabar will definetly worth it. Benar kata Ogy rezeki sik datang bergolek malang sik datang melayang.

long way to go

Image
been very2 bz lately. mcm2 nak d polah. posa pun da dekat.bz ngan umah, kerja n life. insyallah next week... another big thin will happen... hmmm... cant hardly wait that...

heres another recipie for ramadhan...

Popia goreng

14 keping kulit popia
1 cawan sayur campur
1 cawan isi ayam
1/2 bawang besar dipotong dadu
1/2 kiub ayam
minyak untuk menumis dan menggoreng
sedikit air
1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
Cara-cara
Hiris isi ayam nipis-nipis
Panaskan minyak dan tumis bawang sehingga naik bau
Masukkan isi ayam dan goreng sehingga masak
Masukkan sedikit air
Kemudian masukkan kiub ayam
Masukkan serbuk lada sulah
Masukkan sayur campur
Goreng lagi dalam 2-3 minit atau sehingga air kering
Ambik sekeping kulit popia. Letakkan inti yang dah siap tadi. Kemudian bungkus. Letakkan sedikit air di hujung sebagai gam. Buat sampai habis
Kemudian goreng dalam minyak penuh sehingga kekuningan